BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski jezik, kultura i obrazovanje doprinose razvoju društva: U Srbiji održan „Forum diplomaca ruskih i sovjetskih pedagoških univerziteta”

Ruski jezik, kultura i obrazovanje doprinose razvoju društva: U Srbiji održan „Forum diplomaca ruskih i sovjetskih pedagoških univerziteta”
24.12.2021. god.

Fondacija za podršku humanitarnih i obrazovnih inicijativa „Saradnja“ (Rusija, Moskva), uz podršku Ministarstva prosvete Ruske Federacije, realizovala je međunarodni projekat Forum diplomaca ruskih i sovjetskih pedagoških univerziteta: Alma mater - pedagoški”.

Projekat je okupio stručnjake iz različitih humanitarnih sfera - istraživače, edukatore, pisce, novinare, izdavače, muzejske radnike.


Forum je postao platforma za diskusiju o problemima obrazovanja na ruskom jeziku, za upoznavanje savremene ruske književnosti i kulture, sagledavanje potencijala koji pedagoško obrazovanje ima i profesionalnih mogućnosti koje se otvaraju diplomcu pedagoškog fakulteta.



Mnogi diplomci pedagoških univerziteta uspešno su se realizovali ne samo u oblasti obrazovanja, već i u raznim delatnostima (u medijima, izdavačkim kućama, ustanovama kulture, javnim organizacijama, u proizvodnji, u upravljačkim strukturama itd.), budući da je glavna stvar koja formira pedagoški univerzitet sposobnost da se stečeno znanje pretoči u društvo.


Forum je održan u Italiji i Srbiji 13, 14. i 15. decembra 2021. godine.


U Srbiji je Forum održan 14. decembra u Ruskom domu (Beograd) i 15. decembra u Gimnaziji Laza Kostić (Novi Sad) i okupio je više od 300 učesnika.



U okviru projekta organizovana je diskusiona platforma „Savremeni trendovi u obrazovanju: Iskustvo i tradicija nastave na ruskom jeziku“, okrugli stolovi „Muzej kao obrazovna platforma“, „Biografija pisca: Kako to reći čitaocu?“ i „Obrazovni potencijal televizijskih, radio, internet projekata“.

Iskusni istraživači, nastavnici, novinari, etnografi i muzejski radnici iz više od 20 zemalja sveta razmenili su lična iskustva korišćenja kompetencija stečenih na pedagoškom univerzitetu, što je od posebnog značaja u praktičnim aktivnostima. Učesnici su došli do zaključka da podrška i promocija ruskog jezika i književnosti, ruskog obrazovanja i kulture u svetu može i treba da se sprovodi na mnogo načina, ne samo u obrazovnim institucijama, već i u drugim sferama života.


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Milan Bojić: Kao što se vidi iz mog prethodnog teksta, prvi dan na Regi


Juče se navršilo četiri godine od kada nas je napustio jedan od najvećih savremenih ruskih pisaca Eduard Venijaminovič Savenko, poznat kao Limonov.

Specijalni predstavnik Predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj izjavio je da će 20. jubilarni Forum slovenskih kultura ove godine biti održan u Srbiji.


U organizaciji 'Kulturno-obrazovnog centra' u Vranju, u maloj sali Pozorišta 'Bora Stanković' biće održano književno veče, na kome će se čitati odlomci iz rukopisa 'Razgovori sa majkom' književnice Branke...


Ostale novosti iz rubrike »